jojannekeinangola.punt.nl
De jeugd van tegenwoordig
Terwijl ik antropologie ben gaan studeren omdat ik gefascineerd was door verschillen, merk ik nu juist hoe leuk het is om te merken hoe hetzelfde we allemaal zijn. In Angola wonen en werken klinkt erg spannend, en gelukkig is het dat vaak ook. Maar vaker nog is het volstrekt normaal en zie ik meer overeenkomsten dan verschillen.  
 
Gister ging ik met collega’s naar het veld om een forum bij te wonen waar de dorpsbewoners de gemeenteraad en CARE kunnen aanspreken op hun werk en aangeven waar hun eigen prioriteiten liggen. Er werd gepassioneerd gesproken over de noodzaak om traditionele vroedvrouwen op te leiden in dorpen waar geen kliniek is, en niet, zoals nu gebeurd is in de grootste gemeente. Ik ben in Nederland nog nooit op een inspraakavond geweest, maar ik kan me zo voorstellen dat het daar ook zo aan toe gaat.
 
Nadat de lopende projecten waren doorgenomen en nieuwe projecten waren aangedragen, lieten we een film zien. De film ging over een jong meisje dat van haar tante advies krijgt over jongens, ze krijgt te horen dat ze zich niet zomaar moet laten verleiden door cadeautjes en geld en dat ze haar eigenwaarde moet bewaren.
 
Direct na de aftiteling begon de discussie. De mannen en vrouwen in de zaal begonnen opgewonden door elkaar heen te praten” Die tante heeft gelijk” hoorde ik iemand zeggen, “Dat meisje luistert niet, en dat hebben wij hier nou ook altijd!” riep een ander. Toen het lukte de discussie in banen te leiden, bleek het een hoog ”de jeugd van tegenwoordig”-gehalte te hebben. Wat blijkt? De jeugd van tegenwoordig luister niet meer naar het advies van familieleden. “Onze familiebanden verzwakken” aldus een oude man, “de jongeren trekken weg naar de stad en als ze terugkomen begrijpen we hen niet meer.” Een eveneens oude buurman viel hem onmiddellijk bij “Inderdaad ja, de jeugd vergeet onze waarden. Als ik advies geef, reageren mijn kleinkinderen met de opmerking dat ik ouderwets ben”.  Heel herkenbaar allemaal. Maar het grappige is dat, ondanks het universeel slechte gedrag van de jeugd van tegenwoordig, leeftijd hier toch respect afdwingt. Ik heb mijn argument “maar ik ben ouder dan jij” al lang achter me moeten laten. Hier hoeft dat niet. Zo was ik laatst op een forum in Luanda en hoorde ik een lastige en luidruchtige man succesvol, en in zijn voordeel, een discussie smoren met de opmerking “Tsshey, ben ik niet ouder dan jij? Heb wat respect!”
 
 
 
 
 

Reacties

op 01-12-2008 16:31
hoi Jojan,
 
Woorden van gelijke strekking gebruik ik inmiddels ook regelmatig tijdens de opvoeding van onze jongens..... het leuke is ik meen het en daarbij komt .... het werkt! Grappig toch die overeenkomsten, ook voor antropologen.
 
Heb het goed met elkaar en geniet nog van Angola. Wij kijken naar jullie uit!
 
liefs,
Marieke
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl